search instagram arrow-down
Tuukka Kylmälahti

Mieluiten Ihan Miten Vaan

Kossu, kokko, sauna, vene ja kirves, mitäpä sitä muuta ihminen juhannuksena tarvitsisi. Joka vuosi se tarjoaa kolmena päivänä mahdollisuuden uhmata kohtaloa ja kuolemattomuutta. Jos ei ensimmäisenä päivänä vielä tapahdu mitään ihmeellistä on onneksi vielä kaksi päivää aikaa petrata ja tankata sitä kossua. Jos kirves on edelleen pölkyssä, eikä polvessa, voi aina lähteä veneellä kalalle. Jos sauna on lämmin, mutta ei tulessa, voi aina juosta laiturille ja hypätä pää edellä tuntemattomaan. Jokavuotinen juhannuskokko on hyvä syy tehdä pari kuukautta risusavottaa ja kerätä kaikki mahdollinen puutavara rikkinäisestä soutuveneestä mökin lautaverhoiluun, että saadaan kunnon roihut. Jos palovammoilta ja metsäpalolta selvitään niin onneksi edes yöttömät yöt saa Aatamit ja Eevat riisumaan vaatteensa ja naimaan ympäri kansallismaisemiamme. Punkit, villieläimet ja ampiaisenpistot eivät rohkeaa, kuolematonta kansaa pelota. Kansainvälisestikin tunnettu midsummer festival -nimitys ei tee kunniaa tälle vuoden odotetuimmalle juhlalle, se on juhannus perkele, piste. Suomalaiselle juhannukselle ei nimittäin ole todellista vieraan kielistä vastinetta, eikä myöskään sille perrrrkeleelle.

Legendat kertovat, että juhannusta voi myös viettää toisella tapaa. Jotkut ihmiset eivät niin välitä järvimaisemista tai mökillä oleilusta, vaan pysyvät turvallisesti kaupungin keskustoissa, missä kaupat eivät ole auki kolmeen päivään ja aavemainen tuuli on ainut, mitä kaduilla kuulee. Kuuleman mukaan myös joillakin paikkakunnilla todellakin järjestetään juhannusfestivaalit, joissa voi yhtä lailla viettää elämänsä hauskimmat ja typerimmät kolme päivää ja sen jälkeen elämänsä hirveimmät ja tuskallisimmat kolme päivää. Kaikista naurettavinta kuitenkin on myytti, jonka mukaan juhannusta voi myös viettää ilman kossua ja ilman hölmöilyä, perheen ja / tai ystävien kesken rauhallisesti nauttien Suomen taianomaisesta kesästä, yöttömästä yöstä ja luonnosta, läsnäolosta tärkeiden ystävien kesken. Uskoo ken tahtoo.

Meitä on moneksi, ei pelkästään juhannuksena, vaan myös jokaisena vuoden päivänä, joka vuosi. Elämäntilanteet, arvot, mielentila ja niin monet asiat saavat ainakin mut tekemään asioita miten ne nyt ikinä teenkin. Mä olen kokenut kaikki nuo edellä mainitut juhannuksen muodot, niin kuin varmasti moni muukin. Täytyy myöntää että nuorena hurjana juhannus antoi vuoden parhaat ja hauskimmat hetket, oltiin sitten mökillä, festareilla tai kaupungissa. Rapatessa toki roiskuu aina, mutta kyllä se nuoruudessa kuuluukin asiaan, kunhan yrittäisi olla tekemättä noita ensimmäisen kappaleen virheitä. Myöhemmin seura muuttui kaveriporukasta oman tyttöystävän ja perheen seuraan. Se oli todella iso muutos, sitä en voi kiistää, mutta olin siitä onnellinen. Perheen kanssa juhannusta ja yleensäkin ottaen elämää oppi katsomaan uudesta näkökulmasta ja nauttimaan uusista asioista ja tunteista. Mutta en voi kieltää ettenkö vieläkin, yli vuosikymmenen jälkeen muistelisi haikeana ja kaipaisi sitä niin epätodellisen hienoa torstain ja sunnuntain välistä yötä.

Mun juhannukset on ollut aina tosi hienoja, vietinpä ne sitten missä tahansa, miten tahansa tai kenen kanssa tahansa. Tänä juhannuksena en ajatellut juoda kossua, en mene saunaan, en hyppää pää edellä järveen, en aja päissään veneellä (niin kuin en aiemminkaan), en käytä kirvestä, enkä sytytä kokkoa. En myöskään juokse alasti ulkona koska siitä saattaisi tulla täällä Lähi-idässä isompiakin ongelmia. Mitä sitten teen, sitä en vielä tiedä. Juhannuksen taika on Suomessa itsessään, se ei valitettavasti ulotu tänne kaukomaille. Silti lämmöllä nostan skumppalasin skoolatakseni kaikille juhannuksen taiasta nauttiville ystävilleni.

Vietetään tämä ja tulevat juhannukset just niin kuin parhaaksi nähdään. Sovitaanko kuitenkin niin, että ei satuteta itseämme eikä toisiamme. Tehdään niitä asioita mitkä juhannukseen kuuluu, mutta maalaisjärjellä, sillä mitä ei todellakaan kaikkialla maailmassa ole etuoikeus oppia. Juodaan kossua mutta ei sekoilla liikaa, hakataan halot ennen sitä kossun juontia, sytytetään kokko ja kiukaan pesä mutta ei mitään muuta sen lisäksi, hypätään järveen jos tiedetään mitä siellä on, ei ajeta veneellä ollenkaan. Alasti saa ja pitääkin olla ja naiminen on vähintäänkin suotavaa. Mieluiten ihan miten vaan, kunhan meillä kaikilla olisi nautinnollinen ja turvallinen juhannus.

 

Rauhaa ja Rakkautta

This entry was posted in Tunteet.
Vastaa
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: